Tuesday, December 13, 2011

Tips untuk rakan-rakan blogger

Saje nak share sikit. Maybe ramai yang dah tahu. Ni nak bagitahu yang belum tahu je lah yer. Nak ulas sedikit tentang 'COMMENTS'. Untuk memudahkan orang lain comment anda punya post, sebaik-baiknya kita kenalah beri kemudahan tu untuk diorang. Contohkan, kita ni tuan rumah, diorang tu tetamu. Kita kena lah bagi diorang rasa senang/selesa (ceh) nak masuk 'rumah' kita ni. Ok terus kepada tips:
Sila pergi ke :


Dashboard > Settings > Comments
Sila teliti gambar ini dan seterusnya, membaca instructions di bawah okay ! (Sila klik untuk kasi besar sebab aku tau korang rabun)










1. Who can comment -> Suka hati korang nak buat apa. Nak elak spam, jangan tekan 'Anonymous' tapi aku nak letak jugak sebab kawan-kawan aku malas nak login2 ni. Kalau ada spam, aku takyah lah approve or delete je terus.


2. Comment form placement -> Pop-up window. Means akan keluar satu kotak kecik baru. So masa yang diambil untuk loading sekejap je. Kalau blog korang berat/banyak stuff (macam aku ni, sampai Ain  rimas. haha), jangan sesekali letak 'embedded below post' sebab dia akan load whole page korang tu balik.


3. Comment form message -> Ni korang sukati nak letak apa. Contoh 'Aik baca je? Letak la komen sikit oi'


4. Comment moderation -> Always. Kelebihan dia, korang akan tahu kalau ada comment baru masuk. Kalau letak never, korang kan malas nak check older post korang kot2 lah ada comment sesat kat situ kan. Tup2 tengok dah terpublish. Lagi satu, kalau ada unwanted comment yang guna harsh words. (Yelah korangkan hot, maybe ada haters) XD. So korang boleh lah manage approval tu before ada orang lain terbaca. Karang kalau terpublish sendiri tak ke malu korang? Mana nak letak muka?


5. Show word verification for comment -> Ni namanya 'captcha' Sila lah tekan 'No'. Sebab korang pun tahukan , kalau org buta or bisu takdenye nak visit blog korang tu. So korang takyah lah membebankan pembaca blog korang. Diorang pun malas kot nak taip balik huruf2 yang warna hijau tu. Lecehh -___- !


Pelik kan tetiba aku rajin nak tulis macamni. Sumber Inspirasi : Hazrin Hazinor HAHA Aku saje nak capap blog kau :P

6 comments:

x-pro96 said...

one more thing , autoplay musics . hate it -.-

hazrin.h said...

waa , ada nama aku lagi la
thank sgt sgt la wehh . promote blog aku . :D
nnt aku promote kau punya sekali eh

♥[tahirah]♥ said...

@hilmi

tau takpe. lagi2 lagu yang rancak. piano tu boleh terima lagi lah.

@hazrin / (budak laki panggil ayen)XD

You're welcome. Ha silakan ye.

Nur Ain Mohamed Fauzi said...

wah, ada nama aku lah. weh, kn aku dah cakap dah aku main main je. haiyoo

mario said...

hehe susah betul nak cari button komen dia...

♥[tahirah]♥ said...

@ain

haha aku pun saje je tu

@mario

alright boss. sudah diedit. mungkin lebih senang?