Sunday, January 18, 2015

Allah tu Dekat je

Bismillahirrahmanirrahim,
In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.


How'd I start this. Hmm. Alhamdulillah. All praise belongs to Allah. I'm very grateful that I've been given the chance to be His guest to perform Umrah. I just got back from Makkah Al Mukarramah & Madinah Al Munawwarah last 2 weeks. Actually things didnt go that well before we go there. There were problems regarding the flight tickets and the travel agency. Our departure had been postponed a few weeks later and at that time tbh, we were having a hard time. It was sad and we kinda 'almost' lose hope as we thought that maybe this was not our time yet to be His guests. But Alhamdulillah finally, Allah ease our ways. 




So today I'd like to share my experience or what did I learn there. Well before this I always wonder, why everyone who has been there, will always say that they miss Makkah and desperately wanna go back there. Like Makkah has a special kind of force that'll attract them to come there. I don't really understand why they (those who've already been there) always have that urge to go there than the people who have not been there. But now everything's clear. Because I feel that way too. Because you'll never gonna find a place, more peaceful than Makkah & Madinah. You'll never gonna experience the situations / atmosphere that you've gone thru there. As for my dad, he always says that the greatest gift / nikmat from Allah is the tranquility of the heart (Abah, 2015). And I agree. Bila hati tu tenang, nak buat kerja semua boleh je. Ni bila hati tengah tak tenang, nak buat benda baik pun jadi susah. And that peace can be found here, I mean, there, in Makkah. 



First, what did  I learn ; I feel that Allah is so close to me. It's true that before this, I knew that He's always near me but, trust me when you're there in the Holy Land, that feeling becomes stronger. It's like your faith and your believe towards him increased. He seemed so near that you'll feel very scared to do bad things or even to have bad thoughts in your heart / mind. Boleh bayang tak dalam hati tu rasa takut sangat. Takut nak terlintas benda buruk pun. Even kalau terpandang orang / benda / haiwan and rasa macam nak judge or bagi perception awal pasal apa yang kita nampak tu, tu pun tak berani. Walaupun dalam hati or mind. Why is this happening? Because everyone knows that when we're in the Holy Land (Tanah Haram), and selalu orang kata, kat Mekah tu Allah bagi balasan on the spot. So because of that we tend to behave nicely, but it's not just that. Because we saw it in front of our eyes. It did happen. 





Sebagai contohnya my lil brother, kan selalu nya before tawaf, we'll leave our belongings (shoes, bags) kat tiang masjid. Benda yang kita treasure mcm handphone, or benda mahal we all selalu bawak time tawaf. Kan tawaf umrah (bukan tawaf sunat), kena pakai kain ihram je (for men), so my lil bro letak jubah dalam beg. Jubah tu baru and dia letak sekali 3 quarter dia baru beli kat Al-Ikhsan. Jubah tu mahal la jugak and memang dia sayang gila tau. Beg tu pulak dia ikatkan sekali dgn beg-beg kasut kitorang. So my dad asked him, 'betul ke ni nak tinggal kat sini jubah ni? taknak bawak sekali ke time tawaf.. takut hilang ke apa kan.." then my lil bro said, 'alah tak apa tak hilang punya..'. Then balik je drpd tawaf, jubah 3 quarter tu dah tak ada, beg yg ada kasut kitorang tu ada je lagi. He cried like omg weh. Sedih tak terkata. And we felt sad too. Nampak tak? Lain kali jgn berlagak ke apa. Jaga behaviour semua. Allah bagi on the spot. 



An this was another example, my mom dropped '1 biji kurma' kat atas lantai luar masjidil haram tu. Kan lantai dia kita boleh pijak even berkasut pun kan. Then my dad said to her, amboii ibu buang biji kurma kat situ pulak ye.. Then my mom said oppss sorry2 then dia kutip balik biji kurma tu. Thenn, time nak solat maghrib lepastu, dia sembahyang betul2 depan longgokan biji kurma yg org buang kat atas lantai masjid tu. loggokan tu takde lah banyak sgt, 5-6 biji camtu lah. Just right in front of her. Nampak tak? Nampak tak? Jangan lah sesekali buat benda tak baik or tak sopan ye kat situ. Sila hormat masjid. Ni just peringatan untuk semua. 


The next example, kat sana, bukan Allah bagi balasan je on the spot, reward pun Allah bagi on the spot jugak. There was one night, after Solat Isyak, I was supposed to go back to the hotel with my lil sister. (Jarak antara Masjidil Haram dgn our hotel jauh) Then, mmg peak hour gila lah time tu, Isyak kan semua nak balik. Memang sesak. Jammed gila. Then entah macam mana lost. Means that Athilah entah kemana dah tak nampak dah. Semua kan pakai telekung so memang obviously susah gila nak cari kalau hilang. Then, I prayed to Allah, dalam hati tu macam Ya Allah tolong laa bagi jumpa balik dgn Athilah, Then...., within a few seconds, dengar ada orang panggil. Rupanya Athilah yg panggil. Like seriously tadi langsung tak nampak batang hidung weh tapi bila doa terus je jumpa. Thats why kat sana tak risau pun kalau nak solat asing2. Sebab serious kalau kita doa, memang terus makbul. (Kalau Allah izinkan). Nampak tak? Nampak tak betapa Pemurah nya Allah. Kita mintak je dia bagi. On the spot. 


Dan disebabkan incident2 sebegitu happened kat sana, bukan setakat rasa takut kat Allah je bertambah, rasa sayang kat Allah lagi la bertambah. Dapat rasa kebesaran Allah tu kat sana. Bila sujud tu rasa kecil sangat diri ni, rasa memang macam hamba Dia betul, sebab semua benda ni atas keizinan Allah, everything happens based on His plans. 




Another think what I realized there was, before this taktahu lah kenapa selalu terfikir macam ni "hmm selalunya apa yg aku agak akan jadi , selalu tak jadi. " contohnya macam kita nak benda tu jadi, nak dapat number 1 time exam lah contoh en.. tapi at the same time kita dah boleh agak yg kita takkan punya dapat number 1. Kita doa kat Allah tapi kita rasa macam hmm mcm mustahil je nak jadi. Nampak tak kat sini sebenarnya kita dah awal awal lagi sangka buruk kat Allah. Kita tak yakin dengan Allah yang Allah akan tolong kita. Seriously ini namanya tak beradab. Adab-adab untuk berdoa kita tak jaga sebab tu lah doa tak makbul. Ingatlah doa kat Allah tu tak ada limit. Kan tak ada benda yg impossible kat dunia ni. Allah boleh tunaikan apa2 je asalkan kita yakin dgn Allah and bersungguh2 lah doa and usaha towards apa yg kita nak tu. Doa kena seiring dengan usaha and tawakal jugak..





And if Allah doesnt grant your prayers according to what youve planned, always note this ;



Ingat tau , Allah is the BEST planner. So kita go with the flow je takyah stress sangat kalau benda tak jadi macam apa yang kita nak. Redha dengan keputusan Allah. Sedar semua benda yang kita buat ni mengharapkan redha Allah je. 


Okay as for conclusion, saya renung balik kenapa lah bila kat Malaysia ni, memang dah tahu dah Allah tu ada, dekat, lagi dekat dari urat leher kan. Tapi kenapa masih lewat solat, buat benda lagha semua tu. Sebab saya tak bayangkan yang Allah memang betul2 tengah tengok apa yang semua orang tengah buat. Cuba kalau semua orang , setiap masa dia bayangkan yang theres Allah to watch over you 24/7. Seriously you'll feel that fear of not doing what He asks you to do. and kalau boleh bayangkan lah yang Allah tu ada dekat sangat sangaaaaattt dengan kita means like kita memang tak akan boleh lari daripada Dia. Plus, Allah is so close that we can tell Him everything. Serious masa kat Mekah tu, rasa best sangat sebab macam communicate dengan Dia almost all the time. Rindu sangat.. Bila rasa takut n sayang tu ada, memang segan nak buat benda yang Allah tak bagi buat. Akan terdorong nak buat benda baik je. Harap bila kat Malaysia pun jadi macam tu jugak., Harap semua orang akan rasa macam tu. Cuba hadirkan perasaan tu dalam hati. Btw, bila sedih pun, serious lagi lah kita kena dekat dgn Allah. Best comfort ever. Teringat masa kat Madinah tu, haih ketenangan dia takleh nak kata lah cemana. Macam ada aura. Makam Rasulullah pun kat situ kan.. Ya Allah rasa macam tak nak balik pun ada sebab cam tenang je suasana kat situ. :'(

Nah belanja sikit gambar kat sana.. (Depan jabal Rahmah) hehe


Kalau nak cerita the whole story memang takkan habis lah. Panjang sgt. Tu belum masuk cerita flight delay time balik tu. Mohon maaf jika tersalah kata or tersalah grammar. Malas nak check balik..Heheh k bye thats all for now. Assalamualaikum



P/S :
Thank you Allah for loving me unconditionally. Ana uhibukka hubban jamman.



Sunday, January 26, 2014

I'm Away

For the time being, I won't post anything.
Regards